Viral

Viral Gerai Yong Tau Fu Rosak Akibat Angin Kencang, Ustaz Ebit Turun Padang Hulur Bantuan

Dua hari lepas ketika umat Islam menyambut hari pertama Ramadan, sebuah gerai di sebuah bazar Ramadan dekat Wangsa Maju, Kuala Lumpur alami kerosakan teruk selepas khemah dan makanan yang dijualnya rosak dibadai angin kencang.

Video situasi berkenaan dimuat naik Twitter BERNAMA dan telah mendapat simpati orang ramai yang kasihan melihat para peniaga mengutip semula bahan makanan yang berterabur di atas jalan. Allahu… banyak kerugian yang dialami tu. 

“Baru hari pertama berniaga, semua rosak” – Ebit Lew 

Simpati dengan ujian yang menimpa peniaga tersebut, Ustaz Ebit Lew semalam turun melawat mangsa kejadian.

Menurutnya peniaga tersebut, mereka mengalami kerugian hampir RM800 dan kesemua bahan makanan rosak akibat kejadian tersebut pada hari pertama berniaga. Kesiannya… 

 
 

Sebak sayu rasa hati semalam bila tengok khemah makcik jual Yong Tau Fu di Wangsa Maju runtuh rosak diterbangkan angin waktu hujan ribut kuat semalam.

“Baru hari pertama berniaga. Semuanya rosak. Dekat Rm800 juga semuanya modal. Berat ujian mereka. Disinilah rezeki dan harapan mereka. Ujian mereka,” katanya.

 
 

Malah bukan peniaga itu saja yang dibantu Ustaz Ebit, peniaga lain yang tidak mempunyai khemah juga dibelikan khemah baru buat mereka semua dan beliau juga ada menghulurkan sedikit bantuan.

“Saya terus ke sana tadi. Saya belikan 7 khemah baru beli untuk mereka buat 7 peniaga yang tiada khemah. Berikan sedikit duit belanja buat sebahagian peniaga.

“Betapa besar harapan seorang peniaga menanti bazar Ramadhan ini. Dengan nak dapat tapak. Ramai yang nak masuk. Dengan keadaan covid 19 sekarang. Allahuakbar.

“Bila saya beri sedikit duit tadi wajah makcik ni berubah sebak sayu jer. Ucap terima kasih. Gembira rasa dapat melihat beberapa peniaga gembira hari ini,” katanya lagi.

 

“Ustaz memang superhero kami, sentiasa ada dan pantas membantu”

Tindakan Ustaz Ebit yang membantu peniaga berkenaan telah mendapat pujian netizen yang berpendapat pendakwah tersebut begitu pantas dalam menghulurkan bantuan.

Malah ramai juga mengatakan Ustaz Ebit selalu menjadi antara orang yang pertama datang menghulurkan bantuan jika ada orang dalam kesusahan viral di media sosial.

 

Sumber: Twitter
Semoga Allah SWT melimpahkan rezeki yang banyak buat Ustaz Ebit kerana kerap membantu mereka yang susah. Amin.

Sumber:lobakmerah

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen, klik like dan share serta f0llow page kami untuk cerita menarik, viral dan semasa di hujung jari anda.

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *