Uncategorized

Sy keja engineer gaji 8k tp Suami ada SPM gaji kecik. Sy slalu marah dia. Lps 10thn bersama suami tiba2 mnggal. Tp x sangka senyap2 suami tinggalkan sesuatu.

Gambar sekadar hiasan. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah.

Assalammualaikum min dah smua..tolong hide fb saya..nama saya linda bukn nama sebenar umor saya 33 tahun. kisah saya bermula bile saya berkahwin dengan suami saya masa tu saya baru habis belajar umur 23tahun.

Suami saya ni belajar takat spm jer. Dah tua 7 tahun dari saya, dia kerja dengan gaji lebih kurang rm1800 sebulan tapi family saya tak pndang tu smua.

Dia dilayan dengan baik oleh family saya sebab dia memang berbudi bahasa. sepnjang 10 tahun kami melayari bahtera rumah tangga, kami diduga dengan 3 kali saya kegguran…

memang kami sedih… tapi kami redho… saya seorang engeneer dengan gji 8k sebulan.. rumah 3 biji saya beli, kereta 2biji saya beli… semua pakai nama dan duit saya.. tapi ape yang menjadii perbalahan tak dalam rumahtangga saya bile adik ipar start berdengki dgn saya.

sebab jenis suami saya ni dia tak nak fmly dia nampak dia susah sebab mak dia dah tua dia tak nak mak dia risaukan dia yang merantau jauh dikota ni. Saya memang tak boleh ade dengan family dia sebab depan saya lain belakang saya lain… last2 bile mengadu dengan suami dia akan jadi serba salah.

saya pun akan merajuk.. jadi suami akan serba salah antara family dengan bini dan saya diamkan jer keadaan tu berlalu pergi setiap kali balik kampung suami perbelanjaan rumah, kereta, insurans rumah dan utiliti smua saya bayar.

sebab saya cakap dengan suami gaji dia biar dia guna untuk dia jer. Tak payah bagi saya lagipun dia ade bela kucing peneman dia bile saya kerja jadi gaji dia hanya utk minyak kereta dia maintanance dia n makanan kucinng jer sebab kerja saya sibuk dan tak tentu masa.

Saya kerja sepenuh jiwa penat pun saya pergi kerja dari pagi sampai malam kadang2 balik tengah malam. pagi2 dah keluar pergi keje balik sebab saya cakap saya nak kukuhkan hidup saya sebelum umur 40 tahun.

Suami saya tetap sokong saya min saya balik lewat dia pergi office saya tunggu dia beli makan kat saya hantar kat office, dah balik rumah dia siapkan bungkus makan kat saya, smua siap. Saya tak minta dia siapkn tu semua sebab dia suami saya lagipun kalau cuti jer memang saya penat macam mana pun saya tetap akan masak untuk dia sebab saya suke tengok dia makan masakan saya.

Saya yang patut layn dia tapi dia hanya balas macam ni jer dia mampu tolong saya, saya nangis saya ckp saya sayang sangat kat dia. Dia suami yang baik bertanggungjawab walaupun gduh saya tetapi sayangkn dia sepnuh hati saya.

Dia pun nangis dia cakap dia kesian tengok saya kerja penat siang malam patutnya dia yang kerja macam saya tapi dia belajr takat spm jer saya cakap tak perlu sebab rezeki Allah kite tak tau macam mana..

bumi Allah luas. Satu hari ni dia cakap dia nak makan nak ambil dan hanta saya pergi kerja saya pelik dan saya pun suke la tak payah drive sendri haritu kita orang memang happy dan masuk tidur sama2.

Tapi tengah kta orang tidur saya tersedar yang dia macam batuk, saya paggil dia tak menyahut saya bukak lampu tengok2 suami tak sedarkan diri. Saya call 999 bawa pergi hspital doktor cakap suami saya dah tak ada.. ya Allah hanya kau yang maha berkuasa.

Gelap dunia saya masa tu ape pun saya tak nampk dah 4 jam sebelum tu kita orang gelak2 dan happy dia tinggalkn saya dan pergi tak akan kembali. Saya teringat dia tanpa henti… saya teringat kita orang selalu gadoh pasal duit sebab saya kerje penat smua saya bayar.. suami saya diam jer.

Sekarang ni dia tinggalkn saya dgn insurans 93k kwsp rm 148k n perkeso bulanan 1320k.. ditambah lagi dengan gaji bulanan sy dengan smua duit rumah yang saya sewakan. Setiap bulan hidup sy seorang jer saya dapat hampir rm14k masuk account bank saya… tapi hidup saya macam ni.. tak bahgia.. kosong gelap masa depan smua saya rsekan hiilang.

Saya tak boleh nk pergi kerja saya mintak cuti setahun.. hidup saya totally lost bila arwaah pergi bawa sayang dan rindu saya pada dia yang tak kan pernah habis. Orang boleh la cakap boleh kawin lain… kora ng ingat senang ke? arwaah suami saya lelaki paling baik saya pernah jumpe tak dalam hidup saya.

Nasihat saya pada isteri2 yg masih ade suami sayangi lah suami anda sebaik mungkin… saya menyesal sebab saya sibuk berkerja untuk kukuhkan hidup kami dulu. Hormatlah pada suami kita, duit boleh dicari, kasih sayang tiada ganti.. jaga makan pakainya.. pada keluarga belah arwaah suami… puas kah hati korang sekarang?

Tak payah dah korng letak suami aku tak dalam keadaan bersalah antara fmly n bini? tak gune dah ko mintak ampun kat aku masi arwaah baru dikebumikn. Arwaah dah tak de… arwaah pergi dengan baik hari baik di hari jumaat yang mulia… sebab tuhan tak nak dia derh4ka jadi tuhan ambil dia dulu…

Puas hati korng tengok aku merana macam ni tanpa suami aku lagi?? hidup aku tak de sinar dah.. sekarang aku lalui hari2 aku dengan air mata. Hanya pada tuhan aku mengadu supaya aku tabah hidup seorang diri tanpa suami aku disisi… perit aku nak lalui tapi aku kena truskan hidup..

Smpai sekarang aku tak boleh nk pergi kerja, aku tak boleh nak tidur bilik kami, aku tak boleh nak drive kete dia.. aku nampk dia dimana2. btapa besarnya sayang dan cinta saya padamu suamiku.. besar lagi sayang Allah pada awak.

Antara Reaksi Reaksi warganet.

Aina – Assalamualaikum salam sis.. saya baru saja kehiilangan suami masuk hari ni 76 hari dia pergi mninggalkan kami dan si adik kadang menangis bertanyakan abah dia… umur arwaah suami sis sama dgn arwaah suami saya 39 tahun…. saya tahu rasa skit dia mcm mana sis… kdg bila lemah.

saya pandang wajah anak anak utk mencari kekuatan… dan terpaksa berpura pura happy depan org… hakikatnya Allah saja yg tahu perasaan ni. saya sygkan suami saya… namun apakan daya Allah sygkan dia. Dsbbkan knser hati dia.

sama sama kita tabah ya sis… Allah berikan kita ujian ni sbb Allah sygkn kita, alftihah buat suami sis dan saya… Allahu.

Zie – Insya Allah awak kuat utk ank2.. sya dulu pun mcm tu jgk.. g keje, blk keje, kemana2 semua arwaah suami yg drive.2 minggu terakhir, dia suruh sy cuba brdikari sendiri kenal jalan2 yg nk dituju.. sya x fikir tu tanda2 dia dh nk tinggalkan sya.

last dia ajak sya pindah jauh dri semua org yg di kenal.. lps dia pergi, sya ibarat ptah sebelah kaki.. setiap kali drive keta.. airmata sentiasa menemani.

sbb dlm kete tu kami sentiasa bersama.. kini saya drive sendir.. kdg2 terasa dia ada disisi.. hope awak tabah menghadapi dugaan ini.. Insya Allah ank2 tu adalah penawar rindu awak pada arwaah.. dan ank2 menjadi penguat semangat awak.

Aishah – Insyallah tt kuat.. Saya 9 tahun sdah suami mnnggal mengejut.. Masa tu arwaah br umur 32..saya 28..ank umur 7, 2 ngan dok dlm perut sebln. Saya pun x berdikari semua arwaah uruskan.. Tp nasib baik ada lesen keta.. Ada kerja.. Belajar Pelan2 demi anak2… Kena kuat dpn ank2.

Sekrg alhamdulillah semua uruskan sendiri2… Walaupun dah 9 tahun arwaah tetap di hati.. Cuma kita kena teruskan hidup utk happy kan ank2. Walaupun dlm hati ni selalu jgk nangis sorg2. Depan ank2 tetap buat happy2

Wawa – sis… pagi tadi, kawan kepada adik sy, mnnggal dlm tido, istri masih brpantang, anak 3 masih kecik semuanya…sayu tngok muka anak2 yang masih bermanja dngan ayahnya. kenangkan bby baru lahir, ade masalah kesihatan dan selalu ulang alik hspital.

Harapan kami bg mereka yg senasib ngan sis, moga terus tabah demi anak2, tiada manusia hidupnya tanpa di uji, ujian tanda kasih sayang Allah melebihi segalanya…. Al-Fatihah buat mereka.

Tiha – Yg mana ada suami lg, yg mana bergduh bermasam muka, xbertegur , jgn la lama2, sebab kita msih beruntung masih ada suami, perit tau kehiilangan org tsayang kalau yg hiilang slama2 langsung dh xkembali. Masa tu bru nk tfikir2 terkenang2 org yg dh x ada didunia ni.

sy ada kawan, gduh suami isteri, si suami nk dtg ke lokasi isteri ngkin nk pujuk isteri, tp suaminya excid3nt,mninggal terus,

trkejut sgt dpt berita mcmtu, mesti si isteri terkesan dgn ape yg dh jadi. Hargai la smntara msih ada depan mata, sebab aj4l m4ut ni rahsia Allah.

Kita pn xthu antara kita suami isteri siapa yg prgi dlu. Katan. Allahuakbr Alhamdulillah sis senasib gn saya ,saya pn bru 5 bulan kehiilangan suami kmalangan jln raya…

suami pergi diusia muda 37 thn, sy mempunyai 3 org Ank … tidak bekerja kerja saya uruskan ank2… Alhamdulillah sebulan sebelum suami pergi dh selesaikan pembelian tanah untuk kami.

sekarang menoreh mengisi masa2 terluang.. sebenarnya saya xkuat untuk harungi liku2 kehidupan. demi ank2 kena kuat kn diri.. redho atas pemergian suami.

Alhamdulillah rezeki ank2 yatim akan sentiasa ade..Semoga sis sekuat saya juga insyaallah klu kite redha Allah akan sentiasa permudahkan urusan kite… Sumber KRT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *