Uncategorized

“Mengidam bau ex”. Tergamam dgr permintaan isteri aku ini. Aku beralah suh dia contact ex lamanya. Bila depa jumpa, aku rasa pelik mcm ada sesuatu.

Gambar sekadar hiasan. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah.

Mengidam Bau Ex. Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hai readers. Nama aku Aril. Of course bukan nama sebenar. Seorang suami dan soon akan jadi bapa.

Aku tak tahu nak meluah dekat sesiapa sebenarnya, jadi aku meluah dekat sini jelah. Aku tak reti sangat nak bercerita sebenarnya tapi aku cuba sampaikan sebaik mungkin apa yang aku nak luah ni okay.

Aku seorang suami. Dah 3 tahun kahwin. Nama isteri aku Sara. Walaupun kitorang dah 3 tahun kahwin, baru tahun ini kami bakal dikurniakan rezeki anak. Isteri aku pregnant dah 4 bulan.

Alhamdulillah happy giler rasanya. Lastly, bakal ada juga suara lain dalam rumah kami selain suara kami berdua dan bunyi robot vacuum dan bunyi semburan air freshener.

Sepanjang Sara pregnant, banyak permintaan yang dia minta untuk aku tunaikan. Mengidam katanya.

Aku apa lagi, dah ni anak sulung dan second time wife aku pregnant (sebelum ni dah pregnant tapi gugur), aku make sure nak berikan yang terbaik untuk dua orang kesayangan aku ni.

Isteri aku nak apa je, aku tunaikan. Yang bukan bukan je permintaannya, aku turutkan juga. Nak makan itu ini, aku usahakan sampai dapat.

Sampaikan dia mengidam nak keropok ikan yang ringan dari Sabah tu, aku sanggup fly dari KLIA to KK semata nak beli keropok tu. Dia taknak aku beli dekat Shopee.

Aku allergik durian tapi disebabkan dia nak merasa, aku sanggup beli. Sudahnya aku yang muntah muntah.

Setiap minggu aku bawa dia picnic atau camping. Nak beli jiwa dan hilangkan stress katakan. Alhamdulillah, aku masih lagi boleh tunaikan permintaan dia setakat ini.

Tetapi… yang ini yang aku tak boleh nak tunaikan.

Aku tahu dia pregnant dan orang pregnant ni kalau tak dapat apa yang dia nak, emosi dia dan baby akan terganggu. Betul ke?

Entahlah aku dengar dengar orang cakap macam tu. Sebab aku pernah kerja dekat kedai kek masa zaman bujang dulu.

Ada wanita ni mengidam nak kek dari kedai aku tapi jauh sangat untuk delivery. Aku bagitahu dia suruh beli dekat kedai berdekatan. Aku siap bagi no fon kedai tu dan nanti diorang hantarkan.

Wanita tu tak nak. Dia nak dari kedai aku jugak. Mengidam katanya. Anak dalam kandungan dia nak makan katanya.

Walaupun jauh, aku hantarkan juga pada wanita tu sebab bos aku cakap kalau orang mengidam nak, hantarkan je. Kesian dekat dia nak makan.

Ok berbalik kepada mengidam isteri aku yang aku tak boleh tunaikan ni. Cuba teka dia mengidam nak apa?

Nak peluk rimau? Tettt salah. Nak cheese dari restoran pergunungan Matterhorn? Tettt salah lagi. Nak selfie dengan Kendall Jenner? Lagilah salah.

Dia nak bau ex dia weh. Ya, korang tak salah baca. Dia nak bau ex dia. Nak bau perfume ex dia.

Aku tergamam kejap bila dia cakap macam tu. Aku tak marah atau cakap tak boleh tapi aku diam kejap dan rasa macam “apa punya permintaan dia minta ni” ha macam tu.

Aku pun perfume collector. Tom Ford Oud Wood, Creed, Eros, Giorgio Aqua semua tu aku ada.

Aku suruh dia bau satu satu dan cam balik macam mana bau ex dia dekat perfume perfume aku tu. Dia cakap takde satu pun sama.

Ha sudah macam mana aku nak buat ni. Sara pun tak tahu apa perfume yang ex dia pakai tapi dia tahu baunya macam mana. Jadi aku agak buntu nak cari perfume tu macam mana.

Setiap kali dia minta untuk bau perfume ex dia, aku kalih topik lain. Ajak keluar makan ke, ajak keluar tengok barang baby ke walaupun keluar sahaja tapi tak beli sebab aku pun tak tahu nak cari macam mana. Tapi setiap hari dia asyik meminta.

Of course sebenarnya aku terasa. Selalunya mengidam nak bau suami. Nak selalu bersama suami tapi kalini dia nak bau ex dia.

Dah dua tiga kali aku bawa dia ke Sephora atau Victoria untuk ambil bau perfume kat situ. Takde yang sama katanya.

Lastly, aku cakap aku tak boleh tunaikan permintaan dia. Kesudahannya mencebik lah bibir dia merajuk dengan aku. Berhari hari jugak lah hubungan kitorang dingin.

Lepas dari tu, aku mengalah. Aku bagitahu dia suruh contact balik ex dia dan tanya dia pakai perfume apa.

Sara taknak. Dia cakap awkward kalau tiba tiba contact semata nak tanya perfume.

Kesudahannya aku suruh dia jumpa ex dia tu. Kononya nak pulangkan something yang ex dia bagi. Gigihlah cari barangan yang ex dia bagi dulu. Nasib baik ada sehelai baju yang ex dia bagi dulu yang tersimpan.

Kitorang pun pergilah jumpa dengan ex Sara. Bawa sehelai baju tu sebagai alasan. Aku of course ada sebagai peneman walaupun dalam hati dah terbakar ni.

Sampai je dekat situ, Aku duduk dlm kereta dan suruh isteri pulangkan baju. Aku bagitahu Sara untuk hirup udara kat situ sepuasnya. Ambil bau perfume tu sepuas hatinya sebab selepas ni dah takde dah permintaan macam ni yang akan aku tunaikan.

Aku dlm kereta mula panas hati. Risau punya pasal aku turun dan bersapa konon nak buat ramah bagai. Yang peliknya aku tak bau apa apa pun kat si ex Sara ni. Yang aku bau adalah vendor Auntie Anne. Semerbak bau roti dia.

Tu jelah luahan aku. Jujur mustahil kalau aku tak rasa apa apa. Aku jealous kot.

Lagi pula, si Sara ni kalau gaduh dengan aku dia asyik compare aku dengan ex dia. Walhal aku tak pernah pun cerita pasal ex aku kat dia sebab nak jaga hati dia.

Sebut nama pun tidak. Yang dia ni bagaikan dah buat presentation biodata ex dia kat aku.

Dia tak pernah nak bau aku tapi dia minta untuk bau ex dia. Fikiran aku dah bercelaru dah masa tu.

Syaiitan dah mencucuk dah aku untuk fikir yang bukan bukan. Yelah, aku ni sebenarnya bukan first choice dia pun masa kahwin dulu.

Si ex dia niha yang first choice tapi tak kesampaian.

Aku faham kalau mengidam nak makan itu ini apa semua. Tapi kalau mengidam yang libatkan masa lalu dan ex ni aku agak sangsi.

Adakah benar benar mengidam atau sekadar…Entahlah taknak aku fikir bukan bukan.

Kepada kaum hawa, mengidam mengidam jugak. Hati perasaan pasangan tu tolonglah jaga sekali.

Kitorang kalau boleh nak buat yang terbaik untuk korang tapi bila benda macam ni berlaku, patah semangat oiii.

Reaksi Warganet

Erianty Cross –
Akak mengandung dah 4 kali tak pernah mengidam, tak pernah buat perangai luar tebiat. Alhamdulillah.

Ada terpikir jugak apakah orang mengidam nih sebab betul ker pembawakan budak or simply mengada ngada. Tapi bini ko nih jelas sengal dan mengada ngada sangat nampaknya.

Yanie Hashim –
Bila wife buka cerita ex dia, terus tuan buka cerita ex tuan. Tengok dia cool ke tak. Kalau tak cool, boleh la bagi sedas biar dia pun beringat jangan nak menyebut ex dia je. Mengidam pun mengidam juga, tapi jangan sampai hilang waras.

Adilah Najihah –
Biasa baca je tapi harini saya nak komen. Sory dik, bini awak mengada ngada sangat. Dia tau awak baik dan cuba tunaikan permintaan sedaya mungkin.

Tak mau cakap lebih lebih. Suruh bini awak muhasabah dan banyakkan bersyukur dapat suami macam awak dan dapat mengandung kali-2 after keguguran dulu.

Peel ibu masa mengandung boleh pengaruhi peel anak juga nanti. Berpada pada la mengidam pun, jangan sampai lukakan hati suami. Siap compare2 menyirapp dan menyampah pulak akak.. Moga dipermudahkan urusan kalian

Zafeera Masri –
Adik, sebagai suami antara tanggungjawab nya adalah mendidik isteri ikut syarak. Kalau melampau sangat perlu ditegur. Betul kami wanita mengidam, tapi kalau tak dapat Dunia tak berakhir pun.

Lagi lagi kalau benda pelik pelik apatah lagi jika memudaratkan. Wanita ni dah la memang emo, bila mengandung bertambah tambah emosi. Jadi suami yang waras tu tolong lah didik. Kami ni, tiap bulan pun mengidam dik. Tiap bulan boleh rasa nak mengamuk, nak nages, tanpa sebab..

Akrima Abu Bakar –
Memangg kadang masa pregnant ada masa kita nak sangat sesuatu perkara tu. Tapi masa tu la kita guna akal yang Allah bagi. Jangan sampai akal tewas pada nfsu.

Benda mengidam yang mengarut ngarut ni kalau tak dapat pon, anak tetap akan keluar dari perut bila sampai waktu nanti

Masa awal awal kawin ni la kita kena set boundaries dengan partner. Boleh nak layankan satu sama lain punya perangai tapi jangan sampai lebih had.

Lagi pulak nak compare compare dengan ex. Cuba kalau laki yang bukak cerita lama, mau bini bungkus baju balik rumah mak bapak. Huhu. Berpada pada lah dalam melayan isteri ye dan slow slow didik isteri.

Tak puas hati bagitau la bini tu jangan simpan dalam hati, nanti dia fikir semua ok je walhal laki tgh memendam rasa. Semoga isteri dipermudahkan urusan bersalin dan selamat menjadi bapak.. Sumber – Aril (Bukan nama sebenar) via IIUMC

Leave a Reply

Your email address will not be published.