Uncategorized

Masalahnya skrg hari2 kak ipar masak pagi ptg atau mlm, Dia jarang nk panggil sy makan sekali. Sy tahu dia memang masak utk saya sbb dia masak bnyk.

Gambar sekadar hiasan. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah.

Saya nak cerita tentang kakak ipar saya yang kerek dan hipokrit. Sebelum itu, saya berusia 29 tahun, masih bujang, ada degree m CGPA above 3.0, sudah bekerja, gred 41. Di tempat kerja, saya ini kira level bos (junior).

Kalau dah nama bos (even junior), faham-fahamlah kan, kerja banyak dan kadang-kadang stress. Kebaikan saya, saya jenis yang tak berkira duit. Kalau ada orang nak pinjam duit, saya okay. Orang nak minta tolong bawa ke mana-mana pun saya tak kisah.

Saya juga utamakan mak dan keluarga saya. Kelemahan saya, saya tak suka buat kerja rumah, tak suka memasak, tak suka kemas rumah. Nobody is perfect. Abang saya pula seorang businessman, kakak ipar pula kerja sebagai kerani di sebuah syarikat swasta je (level bawah).

Semenjak sudah bekerja saya tinggal dengan abang saya dan dia okay tapi kakak ipar macam tak suka saya Buktinya?

Masalahnya sekarang setiap kali kak ipar masak pagi petang atau malam Dia jarang nak panggil saya makan sekali walaupun dia memang masak lebih untuk saya. Tetapi berat mulutnya nak memanggil saya untuk makan. Abang saya juga yang panggil.

Hari itu, abang saya tegur yang saya tak basuh pinggan. Alah, 1-2 pinggan saja pun nak berkira. Ini mesti kakak ipar yang bawa mulut. Kakak ipar juga jarang nak bersapa dengan saya di rumah dan Kalau dia rasa nak tegur dia tegur. Kalau tak, dia diam saja.

Saya tertanya-tanya, apa salah saya? Sebab saya tak tolong dia memasak ke? Atau sebab saya tak tolong buat kerja rumah ke? Sebab saya bangun lambat hujung minggu ke?

Semua ini bukan saja-saja sebab saya rasa dia tak suka saya. Sebab itu saya elakkan diri dari berjumpa dengan dia. Selepas mereka dah siap makan, barulah saya makan. Baik kan, saya? Tak ganggu privasi rumah tangga abang saya walaupun kakak ipar sangat kerek.

Satu lagi, kerja saya di pejabat banyak. Hujung minggulah peluang untuk saya nak berehat ke apa. Lagipun kakak ipar saya ini level kerani saja. Kerja mudah, susun fail, ikut arahan bos. Lain tahap stress dan beban otak berbanding saya. Dia perlu faham perkara ini.

Bagi peluang saya untuk release stress di rumah. Ini tidak, di pejabat stress, di rumah pun stress dengan sikap kakak ipar yang tidak menentu itu. Kakak ipar saya ini, di depan abang dia baik saja. Pagi petang malam dia masak dan buat air untuk abang saya.

Saya tengok abang saya langsung tak buat kerja rumah. Masak pun macam-macam tapi itu dengan abang saya. Dengan saya? Jangan harap dia nak buatkan air untuk saya. Saya tak basuh pinggan pun dia buat muka. Baju saya bukan dia nak angkatkan.

Dah abang saya letak cawan semua merata, boleh pula dia terima. Saya ini siapa? Saya kan adik ipar dia? Layanlah saya seperti mana dia melayan abang saya. Dah kahwin, jangan terima lelaki itu sahaja tetapi terima juga keluarga dia. Maaf, sekadar nak meluah rasa.

Buat wanita di luar sana, kalau kahwin itu terimalah kelebihan dan kekurangan keluarga suami awak. Jangan nak berkira sangat dengan ipar duai. Sekian terima kasih.

Saya nak cerita tentang kakak ipar saya yang kerek dan hipokrit. Sebelum itu, saya berusia 29 tahun, masih bujang, ada degree m CGPA above 3.0, sudah bekerja, gred 41. Di tempat kerja, saya ini kira level bos (junior). Kalau dah nama bos (even junior), faham-fahamlah kan, kerja banyak dan kadang-kadang stress.

Kebaikan saya, saya jenis yang tak berkira duit. Kalau ada orang nak pinjam duit, saya okay. Orang nak minta tolong bawa ke mana-mana pun saya tak kisah. Saya juga utamakan mak dan keluarga saya. Kelemahan saya, saya tak suka buat kerja rumah, tak suka memasak, tak suka kemas rumah. Nobody is perfect.

Abang saya pula seorang businessman, kakak ipar pula kerja sebagai kerani di sebuah syarikat swasta je (level bawah).
Semenjak sudah bekerja saya tinggal dengan abang saya dan dia okay tapi kakak ipar macam tak suka saya Buktinya?

Masalahnya sekarang setiap kali kak ipar masak pagi petang atau malam Dia jarang nak panggil saya makan sekali walaupun dia memang masak lebih untuk saya. Tetapi berat mulutnya nak memanggil saya untuk makan. Abang saya juga yang panggil.

Hari itu, abang saya tegur yang saya tak basuh pinggan. Alah, 1-2 pinggan saja pun nak berkira. Ini mesti kakak ipar yang bawa mulut. Kakak ipar juga jarang nak bersapa dengan saya di rumah dan Kalau dia rasa nak tegur dia tegur. Kalau tak, dia diam saja.

Saya tertanya-tanya, apa salah saya? Sebab saya tak tolong dia memasak ke? Atau sebab saya tak tolong buat kerja rumah ke? Sebab saya bangun lambat hujung minggu ke?

Semua ini bukan saja-saja sebab saya rasa dia tak suka saya. Sebab itu saya elakkan diri dari berjumpa dengan dia. Selepas mereka dah siap makan, barulah saya makan. Baik kan, saya? Tak ganggu privasi rumah tangga abang saya walaupun kakak ipar sangat kerek.

Satu lagi, kerja saya di pejabat banyak. Hujung minggulah peluang untuk saya nak berehat ke apa. Lagipun kakak ipar saya ini level kerani saja. Kerja mudah, susun fail, ikut arahan bos. Lain tahap stress dan beban otak berbanding saya. Dia perlu faham perkara ini.

Bagi peluang saya untuk release stress di rumah. Ini tidak, di pejabat stress, di rumah pun stress dengan sikap kakak ipar yang tidak menentu itu. Kakak ipar saya ini, di depan abang dia baik saja. Pagi petang malam dia masak dan buat air untuk abang saya.

Saya tengok abang saya langsung tak buat kerja rumah. Masak pun macam-macam tapi itu dengan abang saya. Dengan saya? Jangan harap dia nak buatkan air untuk saya. Saya tak basuh pinggan pun dia buat muka. Baju saya bukan dia nak angkatkan.

Dah abang saya letak cawan semua merata, boleh pula dia terima. Saya ini siapa? Saya kan adik ipar dia? Layanlah saya seperti mana dia melayan abang saya. Dah kahwin, jangan terima lelaki itu sahaja tetapi terima juga keluarga dia. Maaf, sekadar nak meluah rasa.

Buat wanita di luar sana, kalau kahwin itu terimalah kelebihan dan kekurangan keluarga suami awak. Jangan nak berkira sangat dengan ipar duai. Sekian terima kasih.

Komen warganet

Nur syida: Kesian sgt. Konon2 bos tp buat banyak kerja. Kalau aku rileks je arah2 pekerja. Pastu kerja aku cuma pantau. Kalau bos pun buat banyak kerja, baik kau jd kuli je hihi. Lagi satu, kalau x reti buat kerja, kau upah maid, sebab kak ipar kau bukan maid. Dia pun kerja.

Cakap abang bisnesman, ingatkan dah kaya raya lah, rupanya suh isteri kerja pastu upah maid pun x mampu. Pindah jelah wei. Laki akupun gred 41 tp mampu je beli rumah dan mampu je tlg buat kerja rumah.. Isshhh moga tak kena tidurkan jelah adik beradik ni.

Nana suhana: Baru gred 41 dah berlagak nak mampos.. kalau aku jadi kakak ipar hang.. mmg aku halau hang berambus dari rumah..pemalas nak mampus.. hang totally x layak pun guna tiket abg hang nak bersenang lenang.. abg hang tuh yg sepatutnya buat keje rumah bukan kakak ipar hang.

Itu kewajipan dia. Kakak ipar hang tuh buat keje rumah sebab dia nak ringankan beban laki. Hang x der kena mengena dalam life dia pun…. hang nie mmg sampah n lemah… Puuuuiii.. aku yg gred lagi tinggi dr hang pun buat keje rumah juga.. memalukan sungguh..

Faizah: Ha3 tegelak pulak akak…klau adik bkn tahap kerani mcm kak ipo tu….mesti gaji byk,apa di hempap duk dgn abg/kak ipar.sewa/beli umah sendiri….sapa pun x kisah…kau nak mkn,nak tido sampai 2 mlm ke,x basuh jamban 2thn ke,dapo berulat ke….semua org x kisah …..jd lebih baik hidup sendiri….kan.. Klau hidup menumpang kene pandai bawa diri….sekurang2 nya dah mkn basuh le pinggan….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *