Uncategorized

Raya tahun ni, aku mmg x ikhlas balik rumah mertua. Anak sakit knser, mertua x pernh jenguk. Siap bising lg sbb cuti habis jaga anak. Tp bila ak beli rumah baru, tiba2 suami ada ckp sesuatu Kat mertua bt ak bengang.

Gambar sekadar hiasan. Terima kasih kerana membaca artikel kami ini. Mohon kongsi jika bermanafaat dan mohon maaf jika ada tersilap dan salah.

Salam admin. Lagi kisah d hari raya. Thn ni aku beraya d rumah mertua. Raya kali ni, aku mmg x ikhlas. Aku ada anak sakit knser yg lalui mcm2 prosedur, operation, kimoterapi dan radioterapi.

Aku pernah ambik cuti setengah gaji sbb jaga anak aku di hosp. Laki aku pun sampai dah nak habis cuti thn dia. Sepanjang rawatan anak aku, mertua aku laki bini jenguk sekali ja. Ipar duai pun ada yg jengah sekali ada gak yg x jenguk2 langsung.

Xde tunjuk concern pun pasal anak tu. Tp, dlm gp wassap family mertua dok aktif pasai xtvt family vacation la, p holiday ramai2 la, p convo ipar ramai2 la. Yg bengangnya, laki aku kena contribute gak utk belanja (konon2 cover belanja mak ayah mertua).

Aku n laki aku memang amat2 terasa. So, utk raya kali ni, kami mmg x ambik cuti extra sbb cuti direserve utk rawatan anakku. Blh pulak masing2 bising kami x ambik cuti lebih.

Masing2 blh pulak sembang2 n buat mcm xde apa2 berlaku. Xde pulak nak bertanya n tunjuk concern kat anak kami yg sakit tu. Yg nampak obvious, masing2 dok heran n nampak sgt x puashati kat aku sbb aku malas nak join diaorang sembang2, buat bbq.

Yg laki aku pulak… Dah family dia, jumpa depan2 ja, habis hilang semua rasa x puashati dia. Sanggup berhabis utk belanja d kg tu. Aku pulak disound oleh laki aku sbb x join family dia. Aku mmg bengang habih la.

Ikutkan hati aku, aku x rasa nak jejak kaki blk ke kg laki aku dah. Dah la diaorang buat x kisah ttg anak kanser aku. Dah tu, dok harap aku melayan diaorang mcm xde apa2 berlaku. Masa nak blk dr kg, blh pulak laki aku bagitau yg kami dah pindah rumah baru.

Itu pun atas permintaan anak knser aku nak dok rumah baru tu (rumah aku beli sendiri). Dah la rumah tu aku yg beli, semua renovation, peralatan n perabut aku yg beli… Senang2 hati laki aku bagitau n ajak p rumah n kata rumah kami berdua.

Aku bengang giler la…. Dah bertahun kot, kedua2 mertua n ipar duai x pernah jenguk rumah kami. Mmg jd punca bergaduh sepanjang blk dr kg mertua la. Aku marah la sbb tu rumah aku secara keseluruhannya, sbb laki aku x contribute apa2 hatta mentol lampu sebijik pun.

Senang2 hati jemput family dia ke rumah aku, sedangkan diaorang x pernah nak pikirkan kami, pikirkan anak kanser kami n x pernah melawat kami samada d hospital or rumah kami. Sedangkan ada ja yg tinggal berdekatan dengan hospital yg kami duduk.

Ada ja yg pernah berjalan2 dlm daerah yg kami tinggal, ada ja yg pergi melawat saudara mereka yg tinggal dlm daerah yg kami tinggal Dr pendapat semua, agak2 x pe x kalau aku x nak blk langsung dah ke kg suami?

Patut ka aku bertindak utk x layan keluarga mertua kalu diaorang dtg ke rumah aku (itu pun kalau diaorang dtg lah)? Aku rasa berdosa dgn cara aku d 2 hari raya yg lepas, tp aku terasa lg berdosa dgn anak knser yg x diendahkan n pd hati aku yg dilukai.

Komen warganet

Amni: Saya fhm perasaan sis. Bila anak sakit ke sesape la sakit, kita hargai sgt bila org melawat sbb sbnrnya kita perlukan sokongan moral… lain tau rasanya bila ada sokongan.. saya igt sampai sekarang sape yg melawat masa anak saya sakit.. sabarlah sis.. sbg ibu sis tahu apa yg terbaik.. just focus pd anak sis. Semoga Allah permudahkan urusan sis. Be strong

Leeya: Sis… Skrg nie sis boleh tak berterus terang ngan asben sis sendiri… Sejenis sy if tak puas hati sy terus terang je… Tak kisahlah org tu kecik hati ke apa… Yg penting jaga dulu hati kita.. Lg pon elok sedara mara tak dtg melawat anak sis… Sebab pesakit nie antibodi dorang tak kuat… Takut terdedah kepada byk kuman… Kesian pd anak sis…

Nanie: Kesian kn.. Pnye la nk jga aib suami awk tu…biase la sis..kebiasannya la kn laki ni nk nmpk gah nmpk hebat je depan family die..padahal xtau dr A to Z bnyk bini yg tanggung tu ini..dgr sebelah pihak mmgla gtu sis…selagi bleh sabar tu sabar ye… kalau dh xleh sabar sis laharkn jela biar dorg phm..semoga anak sis diberi kesembuhan ye..

Fifi: Kalau mil atau ipar duai dtg umah sis cakap terus terang rumah baru dan semua brg dlm rumah ni sis yg beli dgn duit sendiri xde kongsi ngan laki…jd jgn la nk over acting sangat ….xyah ada ipar pun xpe….anyway sis be strong…ignore je makhluk camtu….

Leave a Reply

Your email address will not be published.